Terug naar de nieuwspagina

12-05-2007

Verdachte Cessna stort neer in Waddenzee



Bron: Teletekst NOS, pagina 108



Harlingen, 12 mei 2007

Cessna stort neer voor ogen redders

Zaterdagavond werd door het Kustwachtcentrum Den Helder alarm geslagen voor de Harlinger reddingboten Veronica en Wiecher en Jap Visser-Politiek. Een Duits sportvliegtuigje was het Nederlandse luchtruim binnengevlogen, maar reageerde nergens op. Twee F16's van Vliegbasis Leeuwarden onderschepten het toestel, maar konden ook geen contact met de piloot krijgen. De piloot leek onwel. Gevreesd werd dat het toestel door brandstof tekort uiteindelijk in Noordwest Friesland of de Waddenzee zou neerstorten, dus werd het Harlinger reddingstation gealarmeerd.

Op het moment dat de reddingboten te water gingen, vloog het toestel met de beide F16's over het Harlinger boothuis. Onmiddelijk werd de achtervolging ingezet, maar door de lage bewolking raakte de toestellen al snel uit zicht. Even later werd door één van de F16's lichtkogels afgeschoten en cirkelde deze op dezelfde plek rond. De reddingboten vervolgende daarop hun koers in die richting. Onderwijl kwam via het Kustwachtcentrum het bericht van de piloten door dat het toestel inderdaad was gecrasht op het Lange Zand, zo'n 7 kilometer west van Harlingen. Binnen enkele minuten waren de Wiecher en de Veronica terplaatse. Een viertal redders ging meteen te water en klommen op het wrak om de piloot te bevrijden. Het toestel was inmiddels tot het dak afgezonken, maar gelukkig was het terplaatse redelijk ondiep. Ook een bijboot van de Douane verleende assistentie.

Inmiddels was vanaf Vliegkamp De Kooy een marinehelikopter gearriveerd met een redder en arts. Deze werden neergelaten aan boord van de Veronica. Hierbij liep de redder verwondingen op toen hij hard tegen de rollbar van de reddingboot terecht kwam. Met zeer veel moeite lukte het de redders uiteindelijk het cockpitraam in te slaan en de man uit het wrak te halen. Aan boord van de Wiecher werd direct gestart met reanimeren en koers gezet naar de Harlinger haven. Daar werd de reanimatie voortgezet door het gereedstaande ambulance-personeel. De man is afgevoerd naar het MCL in Leeuwarden. Ook de heli-redder is voor behandeling naar het ziekenhuis vervoerd.

Inmiddels waren ook de reddingboten Arie Visser, Frans Hogewind en Meun van Terschelling, als ook de Graaf van Bylandt en Huibert Dijkstra van Vlieland gealarmeerd en naar de ongevalsplek gedirigeerd. Ook de bergingsvaartuigen Nomad, Tempest en Northern Ranger boden hun diensten aan. Toen enige tijd later de P49 van de KLPD bij het wrak arriveerde, konden alle reddingboten huiswaards keren.

Helaas ontvingen wij bericht dat de Duitse piloot het ongeval niet heeft overleefd.

Bron: KNRM Harlingen
Foto: Texelairport.nl


Vliegtuigje neergestort in Waddenzee

HARLINGEN - In de Waddenzee, circa zeven kilometer ten westen van Harlingen, is zaterdagavond rond 20.30 uur een Duits Cessna-vliegtuig neergestort. In het vliegtuigje zat een persoon, die rond 21.30 uur levend uit het water is gehaald, zo meldde de Kustwacht.


De man is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is onbekend. De piloot, die op weg was naar het Duitse Emden, had zich bij het overschrijden van de Nederlandse grens niet gemeld. Volgens een woordvoerder van de Luchtmacht zijn na het uitblijven van radio-contact, twee F-16-vliegtuigen naar het vluigtuigje gestuurd.

De F-16 piloten vlogen zeker een half uur naast de Cessna en probeerden contact met de piloot te krijgen. Dat lukte volgens een woordvoerder van de Luchtmacht noch via de radio noch via de cockpit. Daardoor ontstond bij de vliegers het idee dat de piloot tijdens zijn vlucht onwel is geworden.

De Cessna is vermoedelijk door brandstoftekort steeds langzamer gaan vliegen en uiteindelijk ter hoogte van Harlingen rustig in zee geland.

Bron: Leeuwarder Courant


Piloot neergestort vliegtuigje overleden

HARLINGEN - De piloot van het Cessna vliegtuigje dat zaterdagavond voor de kust van Harlingen in de Waddenzee neerstortte, is later op de avond in het ziekenhuis overleden. Dat maakte een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) bekend.


Even na 20.30 uur stortte het eenmotorige vliegtuigje van de 64-jarige Duitse piloot neer. De vlieger werd rond 21.15 uur in kritieke toestand uit het water gehaald en naar een ziekenhuis overgebracht. Vermoedelijk is de piloot tijdens zijn vlucht onwel geworden.

Om 19.40 uur werd het Kustwachtcentrum in Den Helder geïnformeerd door de Duitse Luchtverkeersleiding dat een Duits vliegtuigje, zonder zich gemeld te hebben, het Nederlands luchtruim in vloog. Er kon geen contact met de vlieger worden gemaakt. De Luchtmacht zette twee F16-straaljagers in om het toestel te onderscheppen. Ook zij kregen geen contact met de piloot, die volgens zijn vluchtplan op weg was naar het Duitse Emden. Het vliegtuigje verloor langzaam hoogte en is uiteindelijk neergestort in de Waddenzee, ongeveer 8 kilometer ten westen van Harlingen.

Het wrak van het toestel wordt zaterdagnacht of zondag geborgen, aldus het KLPD.

Bron: Leeuwarder Courant