Terug naar de nieuwspagina

25-5-2007

Harlingen krijgt REC

Omrin:
Aandeelhouders stemmen in met bouw REC


Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Afvalsturing Friesland NV op 25 mei jl. hebben de Friese gemeenten besloten tot de bouw van de ReststoffenEnergieCentrale (REC) in Harlingen. Een grote meerderheid van de aandeelhouders ziet de voordelen in van de REC.

Naast de economische voordelen als een aanzienlijk lager tarief door de realisatie van de REC en de groei van de werkgelegenheid speelden ook milieuoverwegingen als het hoge energierendement, de CO2 -reductie en de forse besparing op aardgas een belangrijke rol. Ook de positieve rapporten van zowel Arthur D. Little, opgesteld in opdracht van Omrin, als dat van PriceWaterhouse Coopers, opgesteld in opdracht van de gemeenten zelf, speelden een belangrijke rol bij de besluitvorming.

Hoewel de locatie niet centraal in Friesland ligt doen de extra transportkilometers slechts een half procent van de in Harlingen te behalen milieuvoordelen teniet. Daarnaast wil Omrin zoveel mogelijk afval over water transporteren. Zoals gesteld door minister Cramer van VROM past de REC binnen de regels gesteld voor het waddengebied vastgelegd in de PKB Waddenzee. Uiteraard zal de REC moeten voldoen aan de strenge wet- en regelgeving op milieugebied. De volgende stap is het verkrijgen van de milieuvergunning. Het bevoegd gezag hierin is de provincie. De goedkeuring is afhankelijk van de beoordeling van het MilieuEffectRapport (MER). De eindconcepten van het MER en de vergunningaanvraag worden eind mei 2007 naar de provincie Fryslân gestuurd, waarna formeel vooroverleg volgt. Publicatie van het MER geschiedt in verband met de vakantieperiode niet eerder dan eind augustus/begin september 2007.

Al bekend was dat de gemeenten niet zelf hoeven te investeren in de REC of garant hoeven te staan. Ze lopen daardoor ook geen financieel risico.


Leveringsrelatie
Tijdens de aandeelhoudersvergadering is ook gesproken over explicitering van de leveringsrelatie. Als voorwaarde voor de bouw van de REC wordt gezien dat de gemeenten hun afval blijven aanleveren aan Omrin. De twijfel die bestond over het mogelijk Europees moeten aanbesteden van de verwerking van het Friese afval is weggenomen. De aandeelhouders kunnen zich in grote meerderheid vinden in het voorstel dat is gedaan omtrent de explicitering van de reeds bestaande leveringsrelatie. Een klein aantal gemeenten dat nog geen standpunt heeft ingenomen, zal in de aandeelhoudersvergadering eind juni definitief uitsluitsel geven.

Bron: Omrin